mottó: mindig kérdezd meg a gyereket is !

Pár hónapja történt, hogy egyik ügyfelünk, akivel évek óta dolgoztunk, telefonon jelezte, segítségre lenne szüksége, az otthoni routere szó szerint megbolondult, nem tud semmilyen wifi eszközzel kommunikálni. Természetesen az egész váratlanul történt, senki sem állított, tekert és piszkált rajta semmit… szokásos paranormális jelenség.

Felajánlottuk neki, hogy valaki közülünk munkaidő után elballag hozzájuk, hátha csak egyszerű kézrátétellel, komolyabb ördögűzés nélkül visszaáll a mennyei béke.

Odaárve tapasztaltam, hogy mind a routern normális működést mutatott. Áram, internet kapcsolat, LAN kábel bedugva, még a 2,4GHz is zölden villogott.

Kértem, hogy adják meg azt a wifi jelszót, amit ők jónak gondolnak. Látszódik a hálózat, de nem kapcsolódott sem telefon, sem notebook. Kértem a router jelszót, majd miután kerek szemmel néztek rám, gondoltam az admin csak át lett írva, pláne ennyi év alatt. Nem volt.

Miután minden fizikai és égi jel a wifi jelszó helytelen mivoltára utalt, javasoltam annak megújítását. .

A helyzetet a feleség viharos hazaérkezése oldotta meg, aki észlelve az eluralkodó káoszt, azt a Salamoni döntést hozta, hogy állítsak be egy új wifi jelszót, majd minden készülékre, telefonra tegyem fel és teszteljem le. Elvégre azért vagyok itt, meg úgyis én vagyok, aki elrontotta! Finoman jeleztem volna neki miszerint félreérti a helyzetet, de erre esélyem sem volt, úgyhogy a passwordsgenertor.net oldalon kreáltam egy jó hosszút, be is állítottam, a saját telefonommal leteszteltem, minden príma. Telefonok, notebookok, wifi printer, minden működött.

Végeztem, gyorsan elköszöntem.

Másnap jött a meglepetés, a szervizes kolléga reggel azzal várt, hogy a kedves ügyfél tajtékozva hívta fel a cégünk számát, miszerint én teljesen tönkretettem az otthoni összes eszközt, semmi sem működik, azonnal küldjünk oda valakit, de olyat, aki nem kontár.

Roppant gyanúk között, ufókat és sátáni erőket vizionálva ki is ment a kollégám, átadtam neki minden infót természetesen.

Megérkezett és azonnal hívott. Nagyon szép az új router de miért nem mondtam, hogy kicseréltem.

Mondom én ugyan nem, egy régi vacak van ott. Fotó érkezett, feszít rajta egy vadonatúj Linksys.

Nem csigázom tovább az olvasót, mivel pár perc múlva hazaért az idősebbik kamasz fiú, aki elvörösödve vallotta meg kollégámnak, hogy ő biza le lett tiltva az internet használatáról, ezért kibányászta az ADSL szerződésből a logint, szerzett egy routert és simán bedugja esténként a bejövő kábelt. Aztán napokra ott is felejti, random. Tehát két hálózati eszköz szórta a jelet, felváltva. A régi routert előtte persze reszetelte,

Tanulság? Az talán annyi hogy néha komolyan be tudnak vinni az erdőbe holmi családi feszültségek.